Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Μαρτίου 20, 2017 0 Comments
Καθώς πλησιάζουμε στο Πάσχα, μπαίνουμε όλο και πιο πολύ στο κλίμα. Και τι πιο όμορφο , από το να μοσχομυρίσει το σπίτι μας τσουρέκια. Τα τελευταία χρόνια παλεύω να βρω τις πιο ωραίες συνταγές για αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό. Κακά τα ψέματα, το μυστικό είναι στο ζύμωμα. Για να έχει ελαστικότητα και τα λεγόμενα 'σχοινιά' το τσουρέκι μας, θέλει πολύ απαλό ζύμωμα και πολύ υπομονή γιατί είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Επίσης το τσουρέκι πρέπει να είναι καλής ποιότητας - εγώ χρησιμοποίησα ειδικό αλεύρι για τσουρέκια. Αυτή είναι μια από τις δύο συνταγές που κατέληξα ότι με ικανοποιούν γευστικά ( η άλλη την επόμενη εβδομάδα) και είναι η συνταγή της γιαγιάς μου.  Όποτε την κάνω ,θυμάμαι την παιδική μου ηλικία και τα ατελείωτα , ομολογουμένως, κομμάτια που έχω φάει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι φυσικά και ο καλύτερος κριτής μου, για αυτό και όταν πήρα την 'έγκριση γευστικότητας' της, αποφάσισα να τη δημοσιεύσω. Ελπίζω να σας αρέσει !



Υλικά

  • Για 3-4 κανονικά τσουρέκια
700 γρ. αλεύρι Μύλοι Αγίου Γεωργίου ( για τσουρέκια)
100 ml γάλα φρέσκο
180 ml νερό
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
45 γρ. μαγιά φρέσκια
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο)
2 μέτρια αυγά
1/4 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ μαχλέπι
1/2 κ.γλ. κακουλέ
1/4 κ.γλ. μαστίχα Χίου (θρυμματισμένη )
ξύσμα από 1 λεμόνι και από 1 πορτοκάλι

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Μύδια σαγανάκι (νηστίσιμα)

Μαρτίου 13, 2017 0 Comments

Μια πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή που μυρίζει καλοκαιράκι. Τέλειο πιάτο για τις ημέρες νηστείας, αλλά και όχι μόνο. Προσθέτοντας λίγη φέτα γίνονται πεντανόστιμα. Τα μύδια έχουν ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά και είναι πλούσια σε ψευδάργυρο!Τα μύδια καλό θα ήταν να προσέχουμε από που τα αγοράζουμε , πρέπει να έχουν αλιευθεί από καθαρές θάλασσες , διότι τρέφονται φιλτράροντας το νερό! Συν ότι μπορεί εύκολα να αλλοιωθεί η γεύση τους αν δεν είναι καλής ποιότητας!

Extra tip: Τα μύδια όσο τα βράζουμε τόσο μικραίνουν. Ο ιδανικός χρόνος είναι 2,5-3 λεπτά ακριβώς, ανάλογα με το πόσο δυνατή είναι η φωτιά. Μπορεί να σας φαίνεται λίγος χρόνος, αλλά θα είναι έτοιμα και ζουμερά!






  • Άτομα 4


Υλικά

μισό κιλό μύδια
4 ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
μισό σφηνάκι ούζο
1 κ.γλ. μουστάρδα
1/2 κ.γλ μπούκοβο
1/2 κ.γλ αλάτι
                                         1/2 κ.γλ πιπέρι



Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Pancakes

Μαρτίου 08, 2017 0 Comments
       Μια πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή, για ένα ιδανικό πρωινό που θα ξετρελάνει τους πάντες. Λαχταριστά Pancakes με την αυθεντική αμερικάνικη συνταγή , αποτελούν τη βάση για γλυκούς και αλμυρούς συνδυασμούς. Συνήθως τρώγονται γλυκά με σιρόπι σφενδάμου -μπορείτε να το βρείτε εδώ αλλά και στα Super Market- αλλά και με μαρμελάδα, μέλι ή μερέντα. Για μια αλμυρή επιλογή, προσθέστε λίγη Philadelphia , μια φέτα γαλοπούλα ή μπέικον και μια φέτα κασέρι, γίνονται απολαυστικά ! Η συνταγή είναι για 15 τεμάχια περίπου.



                      

 

                 




      Υλικά

                    3 κούπες αλεύρι
                    2 1/2 κούπες γάλα
                    2 αυγά
                    3 κ.σ. baking powder
                    2 κ.γλ. αλάτι
                    2 1/2 κ.γλ ζάχαρη
                    6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο




                                                              

          Εκτέλεση

 Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το baking powder, τη ζάχαρη και το αλάτι. Στο κέντρο αυτού του μείγματος , προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.

Σε τηγάνι με ελάχιστο βούτυρο ( περίπου 1 κ.γλ) που έχει ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το μείγμα χρησιμοποιώντας μια κουτάλα. Περίπου 2-3 pancakes κάθε φορά. Τα γυρνάμε και από τις 2 πλευρές να ψηθούν ( όπως οι κρέπες). 



Καλή επιτυχία και καλή όρεξη ! ! !