Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Καθώς πλησιάζουμε στο Πάσχα, μπαίνουμε όλο και πιο πολύ στο κλίμα. Και τι πιο όμορφο , από το να μοσχομυρίσει το σπίτι μας τσουρέκια. Τα τελευταία χρόνια παλεύω να βρω τις πιο ωραίες συνταγές για αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό. Κακά τα ψέματα, το μυστικό είναι στο ζύμωμα. Για να έχει ελαστικότητα και τα λεγόμενα 'σχοινιά' το τσουρέκι μας, θέλει πολύ απαλό ζύμωμα και πολύ υπομονή γιατί είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Επίσης το τσουρέκι πρέπει να είναι καλής ποιότητας - εγώ χρησιμοποίησα ειδικό αλεύρι για τσουρέκια. Αυτή είναι μια από τις δύο συνταγές που κατέληξα ότι με ικανοποιούν γευστικά ( η άλλη την επόμενη εβδομάδα) και είναι η συνταγή της γιαγιάς μου.  Όποτε την κάνω ,θυμάμαι την παιδική μου ηλικία και τα ατελείωτα , ομολογουμένως, κομμάτια που έχω φάει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι φυσικά και ο καλύτερος κριτής μου, για αυτό και όταν πήρα την 'έγκριση γευστικότητας' της, αποφάσισα να τη δημοσιεύσω. Ελπίζω να σας αρέσει !



Υλικά

  • Για 3-4 κανονικά τσουρέκια
700 γρ. αλεύρι Μύλοι Αγίου Γεωργίου ( για τσουρέκια)
100 ml γάλα φρέσκο
180 ml νερό
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
45 γρ. μαγιά φρέσκια
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο)
2 μέτρια αυγά
1/4 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ μαχλέπι
1/2 κ.γλ. κακουλέ
1/4 κ.γλ. μαστίχα Χίου (θρυμματισμένη )
ξύσμα από 1 λεμόνι και από 1 πορτοκάλι






Εκτέλεση

1) Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το νερό και το γάλα μαζί , ίσα ίσα να γίνει χλιαρό , και διαλύουμε τη μαγιά μέσα
2)Στο μίξερ (στο φτερό) ρίχνουμε το γάλα με το νερό και τη μαγιά, μετά τη ζάχαρη,τα αυγά και τα αρωματικά μαζί με το ξύσμα
3) Τα χτυπάμε σιγά σιγά με το φτερό μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά και το αλεύρι, με απαλές και αργές κινήσεις
4) Αποσύρουμε το μείγμα από τον κάδο και το μεταφέρουμε σε μια αρκετά μεγάλη λεκάνη. Αρχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Σταδιακά ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να ζυμώσουμε πολύ απαλά και να παίρνουμε το ζυμάρι από κάτω και να το φέρνουμε προς τα πάνω . Η διαδικασία διαρκεί περίπου ένα 15λεπτο. Καλύπτουμε το μείγμα με μια θερμοφόρα, μέσα σε κουβέρτες ή σε ότι άλλο έχουμε για να το διατηρήσουμε σε ζεστή θερμοκρασία για να φουσκώσει. Εδώ θέλει προσοχή, μετά το 45λεπτο ελέγχουμε συχνά το ζυμάρι για να μην παραφουσκώσει και χυθεί.
5) Όταν έχει φουσκώσει, το απλώνουμε , το χωρίζουμε και αρχίζουμε να κάνουμε τις πλεξούδες μας
6)Μόλις τις ετοιμάσουμε , τις αφήνουμε άλλο ένα 15λεπτο περίπου μέσα στον φούρνο στους 50 βαθμούς να φουσκώσουν. Ταυτόχρονα προθερμένουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς
7)Σε ένα μπολ σπάμε να αυγό και προσθέτουμε λίγο νερό και τα ανακατεύουμε. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια μας.Μόλις στεγνώσει τα περνάμε μια δεύτερη στρώση και αν θέλουμε προσθέτουμε αμύγδαλο φιλέ, ή ολόκληρο καθαρισμένο. Εγώ πρόσθεσα  παπαρουνόσπορο για παράδειγμα
8) Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα τσουρέκια. Τα βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα με 35 λεπτά . Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα από πάνω , βάζουμε λίγο  αλουμινόχαρτο

* Η συνταγή μπορεί να γίνει και εξολοκλήρου στο μίξερ , σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και με την ίδια μεθοδολογία

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη  ! ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου