Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Κιμαδοπιτα


Οι πίτες είναι ένα συνηθισμένο ελληνικό (κυρίως)  το οποίο σερβίρεται στο τραπέζι μας σαν πρωινό, ορεκτικό ή σαν κάτι για να 'τσιμπάμε' στις λιγούρες μας . Το φύλλο είναι -κατ' εμέ- το πιο δύσκολο κομμάτι, να πετύχεις το σωστό πάχος που να ψηθεί ομοιόμορφα αλλά να είναι και πολύ τραγανό και νόστιμο.

Η σημερινή συνταγή είναι η αγαπημένη μας κιμαδόπιτα. Κρέας και πίτα συνδυάζονται τέλεια σε αυτή τη γευστική συνταγή , την λαχταριστή γέμιση και το τραγανό φύλλο. Πάμε να την φτιάξουμε !








  Υλικά

Για το φύλλο

750 γρ. αλεύρι 
1 1/2 ποτήρι ζεστό νερό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι
1 κοφτό κ.γλ. αλάτι


Για τη γέμιση
3/4 κιλού ανάμεικτο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2 τεμ. πιπεριά Φλωρίνης
2 αυγά
1 τριμμένο καρότο 
1/4 κιλού φέτα τριμμένη
1/2 κιλού διάφορα κασέρια τριμμένα 
1 σφηνάκι λευκό κρασί
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. πιπέρι (ή πάπρικα καπνιστή για περισσότερη γεύση)







Εκτέλεση

1) Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε. Η ζύμη για το φύλλο  δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Μετά το αφήνουμε ένα τέταρτο με εικοσάλεπτο να 'ξεκουραστεί' 
2) Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε αρκετά. Ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να ψηθεί ομοιόμορφα και μόλις είναι έτοιμος σβήνουμε με κρασί
3) Ρίχνουμε την πιπεριά , την φέτα ,το καρότο, το αλάτι, το πιπέρι και το μισό κασέρι και ανακατεύουμε
4) Σε ένα πάγκο ρίχνουμε λίγο αλεύρι ή νισεστέ και ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη . Ανάλογα με την πίτα που θέλουμε να κάνουμε είναι και το πάχος του φύλλου. Άν θέλουμε μια απλή , ανοίγουμε 2 ή ΄4 φύλλα ( 2 πάνω και 2 κάτω) . Άν θέλουμε χωριάτικη ανοίγουμε τουλάχιστον 6 με 10 λεπτά φύλλα , αλλά και πάλι αυτό είναι στο γούστο του καθενός. 
5) Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το πρώτο φύλλο. Με ένα πινέλο λαδώνουμε πάλι από πάνω και προσθέτουμε το δεύτερο. Ρίχνουμε τη γέμιση και προσθέτουμε το υπόλοιπο τριμμένο κασέρι. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα δύο φύλλα όπως στην αρχή
6) Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα και για έξτρα γυάλισμα αν θέλουμε περνάμε με ένα πινέλο λίγο βούτυρο και αυγό μαζί 
7) Ψήνουμε για μια ώρα στους 180 βαθμούς (στον αέρα ψήνεται καλύτερα στον δικό μου φούρνο)

Παρατήρηση:  α) Η πίτα φυσικά μπορεί να γίνει είτε με έτοιμο φύλλο ή με φύλλο κρούστας 
β) Στη γέμιση μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια ή πιπεριές , δεν υπάρχει περιορισμός 
γ) Μπορείτε να κρατήσετε λίγο τριμμένο κασέρι και να ρίξετε στο τέλος πάνω από το φύλλο

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη ! ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου