Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Το τέλειο Ριζότο

Το ιταλικό ριζότο είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο με εξαιρετικά αρώματα και απίστευτη φινέτσα. Η διαδιακασία παρασκευής , αποτελεί μια τέχνη , και εμείς σήμερα θα την δούμε αναλυτικά. Αρχικά για να γίνει ένα πολύ νόστιμο ριζότο, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά που είναι ο ρύζι. Οι καλύτερες ποικιλίες ρυζιού για ριζότο είναι το arborio, το carnaroli και το vialone nano. Είναι όλα ιταλικές ποικιλίες ρυζιού, υψηλές σε περιεκτικότητα αμύλου, ενώ κατά το μαγείρεμα δεν κολλάνε και είναι ανθεκτικές και στο συνεχές ανακάτεμα.

Επίσης ο ζωμός αποτελεί τη γευστική βάση για το ριζότο και δίνει τη βασική γεύση, για αυτό πρέπει να είναι νόστιμος. Επιλέγουμε είτε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο ή μπορούμε να κάνουμε εμείς έναν ζωμό με βοδινά κόκαλα ( σε 2 λίτρα νερό να βράσουν για αρκετή ώρα) .


Βασική συνταγή , στην οποία μπορείτε να προσθέστε μανιτάρια , γαρίδες ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.






* Για τις ανάγκες τις φωτογραφίας , άφησα πολύ ώρα το ριζότο σε φόρμα μέχρι να κρυώσει τελείως και να σταθεροποιηθεί

 Υλικα

400 γρ. ριζότο carnaroli
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
80 γρ. βούτυρο
1,5 -2 λίτρα ζωμό 
80 γρ. παρμεζάνα
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κ.γλ αλάτι
1 κ.γλ πιπέρι


Εκτελεση

1)  Λιώνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σωτάρουμε για 3 λεπτά
2)  Προσθέτουμε το ρύζι και με μια ξύλινη σπάτουλα το ανακατεύουμε συνεχώς για άλλα 3 λεπτά
3)  Σβήνουμε με κρασί
4)  Περιμένουμε να εξατιστούν τα υγρά και ρίχνουμε το ζωμό σιγά σιγά. Προσθέτουμε μόνο τόσο όσο χρειάζεται κάθε φορά , ίσα να το σκεπάζει.  Ανακατεύουμε συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα
5) Μετά από 15 - 17 περίπου λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά. Ελέγχουμε αν είναι μαλακό από έξω , αλλά να κρατάει λίγο από μέσα

Αποσύρουμε από το τηγάνι και ρίχνουμε την παρμεζάνα και λίγο φρέσκο πιπέρι . Το ριζότο είναι έτοιμο! 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη ! ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου